• 8
    Shares

Она што е познато како Ден на благословената вода, симболизирајќи го крштевањето на Исус Христос, е годишна церемонија (секој јануари 6), која се изведува посебно во Берат со фрлање на крстот во реката … но овој пат се чини дека сè е лошо.

Господинот Игнати, капетанот на Берат, Валона и целата Мизеке го фрлија како традиција на крстот и во трката за освојување на реката Осум отидоа околу 15 млади луѓе. Но, со фаќање на крстот од една од нив, ситуацијата ескалираше во немири. Првично со одложување на намалувањето, а потоа со стенки и фрлање камења едни против други.

Младите не се согласуваат едни со други, а најмалку 3-4 од нив тврдеа дека го заробиле првиот од нив светиот крст.