• 4
    Shares

Расмус Палудан, водач на екстремно десничарската партија во Данска, Цврста насока, повторно запали примерок од светата муслиманска книга Коран(или Куран) и тоа во квартот Норберо каде претежно живее муслиманско население.

Тој во знак на протест што муслиманските верници во петок молитвата ја извршуваат пред данскиот Параламент, го фрлал Коранот во воздух, а потоа го запалил.

Овој чин потоа ги предизвика неговите приврзаници на насилни протести, шо што полицијата морала да употреби солзавец.


Палуден и во март запали примерок од Светата книга и тоа пред парламентот во момент кога муслиманските верници ја извршувале молитвата во знак на протест поради терористичкиот напад на џамијата во Нов Зеланд.